Retracția Gingivală

De ce se retrag gingiile?

Bolile parodontale

Acestea sunt infecții gingivale bacteriene care distrug țesutul gingival și țesutul de susținere a dintelui. Bolile gingivale reprezintă o cauza majoră a recesiunilor gingivale precum și pentru pierderea dinților. Datorită geneticii, unii oameni sunt mai susceptibili la bolile parodontale. De altfel studiile arată că 30% din populație poate fi predispusă la boli paradontale, indiferent cât de bine au grijă de dinții lor.

Periajul agresiv al dinților

Periajul prea puternic al dinților și a gingiei poate cauza retracții gingivale.

Îngrijire dentară insuficientă

Un periaj inadecvat, precum și o folosire inadecvată a aței dentare, permite plăcii dentare să se transforme în tartru dentar, o substanță tare care se dezvoltă pe dinți și între dinți. Acest tartru se poate îndepărta doar prin detartraj și periaj profesional.

Produsele din tutun

Cei ce folosesc produse din tututn sunt mai expuși la placa lipicioasă pe dinții lor, care este mai dificil de îndepărtat și sunt mai expusi la retracțiile gingivale.

Schimbări hormonale

Fluctuațiile nivelurilor hormonale în timpul vieții femeilor, cum ar fi, pubertatea, sarcina, menopauza, pot face gingiile mult mai sensibile și vulnerabile la retracții gingivale.

Bruxismul și încleștarea dinților

Scrâșnetul dinților pune multă forță pe dinți cauzând retracții gingivale.

Înghesuirile dentare

Piercingul buzelor sau a limbii

Bijuteria poate freca gingia cauzând iritație. În acea zonă, ea este îndepărtată de la locul ei normal.

Care sunt consecințele retracției gingivale ?

Retracția gingivală este procesul în care marginea țesutului gingival care protejează dintele se retrage, expunând din ce în ce mai mult radăcina dintelui. Când apare recesiunea gingivală, se formează pungi gingivale între dinte și linia gingivală, expunând bacteriilor zone neprotejate ce în timp duc la distrugerea dintelui. Lăsat netratat, țesutul de susținere a dintelui, precum și structurile osoase ale dintelui pot fi afectate în mod sever rezultând în cele din urmă la pierderea dinților și în cazuri extreme având efecte nocive asupra sănătății generale.

Recesiunea gingivală este o problemă dentară comună și frecventă, însă mulți pacienți nu știu că ei au această retracție gingivală întrucât ea se instalează treptat. Primul semn al retracției gingivale este de obicei sensibilitatea dintelui, sau faptul ca dintele pare mai lung decât în mod normal.

Nu ignora retracția gingivală! Descoperirea ei în stadiu cât mai timpuriu și tratamentul ei, este esențial în menținerea sănătăți și salvarea dinților.

Dacă bănuiți că gingiile dumneavoastră se retrag, stabiliți imediat o programare la un medic certificat Pinhole Surgical Technique pentru o evaluare individuală a cazului dumneavoastră.

Advertisements